Marketingaudit checklijst

Marketingaudit checklijst

Het uitvoeren van een marketingaudit is een van de meest kritieke taken voor elk bedrijf. Het gaat niet alleen om het afvinken van vakjes, maar om het begrijpen van uw bedrijf en het identificeren van wat u goed doet en waar u zich kunt verbeteren.

Als u niet zeker weet hoe u moet beginnen of als er kritieke gebieden zijn die eerst moeten worden aangepakt, zal deze checklijst u door het proces leiden.

Het belang van een checklijst voor marketingaudits

Kort gezegd: een marketingaudit helpt bij het evalueren van de efficiëntie van strategieën, budgetten en andere investeringen in marketinginspanningen.

Met een checklijst voor marketingaudits kunt u evalueren hoe goed uw aanpak heeft gewerkt om aan de behoeften van de markt te voldoen.

Stel dat u niet voldoet aan de vraag van de klant of niet voldoet aan de huidige behoeften met betrekking tot productvoordelen, kwaliteit, veiligheid of prestatienormen. In dat geval loont het de moeite om mogelijke verbeterpunten nader te bekijken.

Door een inventarisatie te maken, kunt u beoordelen hoeveel werk er nodig is voordat u beslist of u producten wilt herformuleren of de productie wilt opvoeren voor nieuwe productlanceringen, enz. Dit kan op de lange termijn zowel geld als tijd besparen.

Het hangt allemaal af van uw pre-marketingdoelstellingen – of het nu gaat om merkbekendheid of het daadwerkelijke aantal geplaatste bestellingen – het is dus essentieel om vooraf een plan en meetbare doelen te hebben.

Een marketingaudit geeft u richtlijnen voor het uitvoeren van een effectievere strategie. Het vermindert de tijd die wordt verspild aan probleemgebieden en benadrukt kansen voor groei. Daarom kunt u zich effectief richten op veranderingen met de beste kansen om de slagingspercentages te verbeteren.

Wie kan profiteren van een checklijst voor marketingaudits?

 • 1 marketingteam

Marketingaudits kunnen het marketingteam helpen bij het stellen van doelen en het meten van succes. Door te begrijpen hoe goed uw eerdere inspanningen hebben voldaan aan de behoeften van de klant en of er gebieden zijn die meer aandacht nodig hebben, kunt u realistische en haalbare doelen stellen in uw volgende marketingcampagne en voorkomen dat u dezelfde fouten maakt.

 • 2 bedrijfseigenaren

Ondernemers kunnen profiteren van een checklijst voor marketingaudits. Het helpt hen om verbeterpunten te identificeren en nieuwe kansen te benutten. Zelfs als alles soepel verloopt, is het essentieel om op de hoogte te blijven van trends in de sector, zodat uw bedrijf niet overrompeld wordt wanneer concurrenten uw potentiële klanten effectiever gaan targeten dan u.

Bekijk de checklijst voor marketingaudits

Marketingaudit checklijst

De eerste stap bij een marketingaudit is het bepalen van uw huidige marktaandeel. Dit houdt in dat u uw ideale klant begrijpt, aan welke van hun behoeften kan worden voldaan en hoe u ze het beste kunt bereiken.

Als u niet zeker weet waar u moet beginnen, maak dan een buyer persona, een fictieve weergave van uw beoogde klant, inclusief demografische informatie en gedragskenmerken.

Waarom is het belangrijk om uw doelmarkt te kennen?

Er is geen manier om het succes of falen van uw inspanningen te meten, tenzij u een duidelijk idee heeft van op wie uw marketing gericht is.

Bedenk hoe goed u potentiële klanten en hun zorgen met betrekking tot uw product- of serviceaanbod begrijpt.

girl mathematical formulas

Hoe bepaalt u een ideale klant?

Maak duidelijk hoe uw ideale klant eruitziet en hoe hij zich gedraagt. U kunt beginnen met het overwegen van uw bestaande klanten en op basis daarvan de ideale klant bepalen. Bestudeer de feedback die u hebt ontvangen van potentiële klanten op sociale mediakanalen.

Welke tools te gebruiken in deze stap?

 • persona’s
 • klantenreiskaarten
 • klantenervaringskaarten
 • resultaten voor monitoring van sociale media

Zorg ervoor dat al uw activiteiten bijdragen aan een gemeenschappelijk doel en dat u de voortgang in de loop van de tijd kunt volgen.

Waarom is het belangrijk om marketingdoelen te stellen?

Zonder gedefinieerde doelen is het moeilijk te beoordelen of uw marketing succesvol is. Stel vast wat u met uw marketing hoopt te bereiken en hoe u weet dat u daarin bent geslaagd.

Arrow pointing to the middle of the target

Hoe doelen stellen in marketing?

Uw doelen moeten specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden zijn (SMART). Splits ze op in korte- en langetermijndoelstellingen om een ​​duidelijk idee te hebben van wat u wilt bereiken en wanneer.

Welke tools om doelen te stellen?

 • spreadsheet voor zoekwoordonderzoek
 • Google Search Console
 • analyserapporten
 • rapportagetools voor sociale media

Nu u een goed idee heeft van uw doelmarkt, is het tijd om te analyseren hoe zij de diensten of producten die u aanbiedt gebruiken. Krijg inzicht in hoe mensen over de sector denken door relevante zoekwoorden en woordgroepen en socialemediakanalen te volgen, waar klanten praten over hun behoeften en zorgen.

Waarom is het belangrijk om de markt te analyseren?

Het helpt u te begrijpen waar uw klanten naar op zoek zijn, hoe ze het vinden en de taal die ze gebruiken bij het bespreken van hun behoeften. Deze informatie helpt u uw marketingstrategieën vorm te geven en inhoud te creëren die resoneert.

Customer service analysis - illustration

Hoe de markt analyseren?

Controleer hoe uw sector en concurrenten het doen. Wat zeggen mensen over uw online concurrentie? Zijn er nieuwe services of producten waarvan u op de hoogte moet zijn?
Zoek naar manieren om u te onderscheiden van uw concurrenten en meer klanten aan te trekken.

Welke tools voor marktanalyse?

 • Google-meldingen
 • tools voor sociaal luisteren
 • online enquêtes
 • focusgroepen

Een van de meest effectieve manieren om te bepalen wat u met uw marketing moet doen, is door een SWOT-analyse uit te voeren. De sterke punten, zwakke punten, kansen en bedreigingen zijn factoren die van invloed zijn op hoe goed u uw bedrijf of product-/serviceaanbod op de markt kunt brengen.

Waarom is een SWOT-analyse belangrijk?

Het helpt u uw inspanningen te concentreren en middelen zo effectief mogelijk toe te wijzen.
Het identificeren van zwakke en sterke gebieden en de daaruit voortvloeiende bedreigingen en kansen creëert een realistisch beeld van uw huidige situatie. Het dient als startpunt om te beslissen wat eraan kan en moet worden gedaan.

open laptop with analyses on screen

Hoe maakt u een SWOT-analyse?

Maak een lijst van alle relevante factoren die van invloed kunnen zijn op u en beoordeel ze vervolgens als sterke, zwakke punten, kansen of bedreigingen.

Uw SWOT-analyse moet een gedetailleerd overzicht van elk gebied bevatten, inclusief hoe deze zich verhouden tot uw marketingstrategie.

U moet ook strategieën bedenken om de zwakke punten van uw bedrijf te verbeteren en alle kansen te benutten. U kunt zich bijvoorbeeld concentreren op het ontwikkelen van nieuwe producten om het meeste uit eventuele gaten in de markt te halen.

Welke hulpmiddelen voor uw SWOT-analyse?

 • enquêtesoftware
 • SWOT-werkbladen (u kunt deze gemakkelijk online vinden)
 • tekstverwerkingsdocument
 • spreadsheets
 • software voor bedrijfsplanning
 • marktonderzoeksrapporten en datasets

Bepaal hoe goed u momenteel uw doelgroep bereikt. Dit omvat het evalueren van de effectiviteit van al uw huidige marketinginspanningen, van uw website en online aanwezigheid tot uw socialemediacampagnes en e-mailnieuwsbrieven.

Waarom de effectiviteit van uw inspanningen evalueren?

Het helpt u te identificeren wat werkt en wat niet, zodat u uw inspanningen kunt richten op de activiteiten die de beste resultaten opleveren. Het stelt u ook in staat om te bepalen of u wijzigingen moet aanbrengen in uw huidige marketingstrategie of -tactieken.

Hoe marketingkanalen evalueren?

Kijk naar uw websiteverkeer, conversies, volgers op sociale media, emailopeningen en klikfrequenties.

Zonder deze statistieken kan het een uitdaging zijn om te bepalen hoe effectief uw marketing is en of er al dan niet wijzigingen moeten worden aangebracht.

Welke tools gebruiken voor evaluatie?

 • Google Analytics (voor websiteverkeer)
 • online enquêtes
 • software voor het openen en doorklikken van e-mail
 • statistieken voor betrokkenheid bij sociale media
 • li>

Als u een gedetailleerde concurrentieanalyse had kunnen uitvoeren, had u ook moeten begrijpen wat uw unique selling point (USP) is.

Waarom is het belangrijk om uw USP te kennen?

Uw unique selling point onderscheidt u van de concurrentie en trekt klanten aan die op zoek zijn naar iets dat niemand anders aanbiedt. In uw marketingaudit moet u uw USP analyseren en een plan bedenken om er het beste van te maken (als u dat nog niet doet).

Hoe identificeert u uw USP?

Maak een lijst van alle manieren waarop u verschilt van uw concurrenten en zoek vervolgens uit hoe u die verschillen aan potentiële klanten kunt communiceren. Dit kan via uw website, posts op sociale media, emailnieuwsbrieven en zelfs verkoopmateriaal. Ontwikkel een duidelijke en beknopte verklaring waarin u uw unieke verkoopargumenten uitlegt en verwijs ernaar terug.

Welke tools te gebruiken voor USP?

 • tekstverwerkingsdocumenten
 • online enquêtes
 • software voor openen en doorklikken per email (indien gebruikt)
 • virale marketingcampagnes (sociale media, emailnieuwsbrieven, enz.)
 • blogposts of artikelen op uw website
 • verkoopbrochures en flyers
 • persberichten
 • eBooks of whitepapers

Nu u een goed begrip heeft van uw doelmarkt, USP en huidige marketinginspanningen, is het tijd om uw marketingbudget te verifiëren. Dit zorgt ervoor dat u over het geld beschikt dat u kunt besteden aan activiteiten die waarschijnlijk resultaten zullen opleveren.

Waarom is het instellen van een marketingbudget belangrijk?

Het is essentieel om een ​​realistisch idee te hebben van hoeveel u zich kunt veroorloven om aan marketing uit te geven om de gewenste resultaten te bereiken.

saving money in piggybank-illustration

Hoe bepaalt u een marketingbudget?

Bekijk uw huidige budget en ontdek hoeveel u elke maand of elk kwartaal kunt besteden aan marketingactiviteiten. U moet ook een plan ontwikkelen voor het toewijzen van marketingbudgetten op basis van de benaderingen die u prioriteit geeft. Als marketing via sociale media bijvoorbeeld uw hoogste prioriteit heeft, moet u geld toewijzen aan activiteiten zoals betalen voor advertenties of het uitbreiden van uw volgersbestand.

Welke tools om een ​​marketingbudget in te stellen?

 • tekstverwerkingsdocumenten
 • online enquêtes
 • software voor openen en doorklikken per email (indien gebruikt)
 • spreadsheets (voor het maken van budgetten) )

Het is onvermijdelijk om de specifieke acties te schetsen die moeten worden genomen om uw zakelijke doelen te bereiken.

Waarom is het belangrijk om een ​​marketingstrategie te hebben?

Het zal u helpen uw inspanningen te concentreren, middelen op de meest effectieve manier toe te wijzen en de voortgang in de loop van de tijd bij te houden.

Head of marketing

Hoe bedenkt u een marketingstrategie?

Voeg een gedetailleerd plan toe voor elk van de stappen die in deze handleiding worden beschreven. Geef aan hoe lang u elke activiteit de tijd geeft om resultaten te boeken en stel doelen in voor wat u wilt bereiken.

Welke tools te gebruiken in deze stap?

 • software voor klantenrelatiebeheer (CMS)
 • software voor zoekmachineoptimalisatie (SEO)
 • sociale media
 • online adverteren

Een van de meest effectieve manieren om uw marketing te verbeteren, is door een contentstrategie te ontwikkelen. Dit geeft een overzicht van de soorten inhoud die u gaat produceren en hoe vaak u van plan bent te publiceren.

Waarom is een contentstrategie belangrijk?

Kwaliteitsinhoud is essentieel voor elke succesvolle marketingstrategie. Het moedigt aankoopbeslissingen aan, helpt potentiële klanten over uw bedrijf te informeren en bouwt vertrouwen op.

Primary forms of media used-within content strategy in 2021

Hoe maakt u een contentmarketingplan?

Begin met het maken van een lijst met de soorten inhoud die u wilt produceren, inclusief blogposts, updates op sociale media en video’s. Ontwikkel ook een redactionele kalender voor elk platform, zodat uw planning duidelijk is gedefinieerd.

Welke tools te gebruiken in deze stap?

 • software voor blogplatforms en CMS (indien gebruikt)
 • beheertools voor sociale media zoals Kontentino om u te helpen inhoud effectief te beheren

Zorg ervoor dat uw klanten u gemakkelijk kunnen bereiken en zonder gedoe belangrijke informatie kunnen krijgen.

Waarom is het belangrijk om dichter bij uw potentiële klanten te komen?

Omdat het helpt om betere relaties op te bouwen. Ze vertrouwen u meer als ze weten dat ze op u kunnen rekenen wanneer ze uw hulp nodig hebben.

Hoe komt u dichter bij uw potentiële klanten?

U kunt veel verschillende methoden gebruiken om de mogelijkheid van uw klanten om contact met u op te nemen, te stroomlijnen. Ze variëren van diegene die zichtbaar zijn voor uw klanten, zoals widgets voor live chats, tot die welke uw agenten helpen hun werklast efficiënter te beheren, wat op zijn beurt de klantentevredenheid verhoogt.

LiveAgent biedt ze allemaal: u kunt ingebouwde callcentersoftware gebruiken, meer leads vastleggen met de snelste livechat op de markt, en beheer alle chats, berichten, emails, oproepen, enz. vanuit één inbox.

Connect Twitter with Help desk software - LiveAgent

Welke tools moet u gebruiken om dichter bij uw potentiële klanten te komen?

 • Callcentersoftware
 • Live chat
 • Ondersteuningssoftware voor sociale media

Nu u een plan hebt voor uw inhoud, is het tijd om de digitale middelen uit te bouwen die nodig zijn om dit te realiseren.

Waarom moet u digitale assets uitbouwen?

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat al uw sociale-mediaprofielen en webpagina’s up-to-date zijn, zodat ze bezoekers kunnen aantrekken en hen betrokken kunnen houden bij uw merk. Dit zorgt er ook voor dat uw bedrijf er professioneler en geloofwaardiger uitziet.

LiveAgent - Facebook homepage

Hoe om te gaan met een buildout?

U moet beginnen met het maken of bijwerken van uw website en sociale mediaprofielen. Dit omvat het toevoegen van relevante informatie, zoals een beschrijving van uw bedrijf, contactgegevens en afbeeldingen of logo’s. Zorg er ook voor dat al uw pagina’s aan elkaar zijn gekoppeld, zodat bezoekers er gemakkelijk tussen kunnen navigeren.

Welke tools te gebruiken voor het uitbouwen van digitale assets?

 • software voor het bouwen van websites
 • tools voor het beheer van sociale media (zoals Hootsuite of Kontentino)
 • software voor grafisch ontwerp (bijv. Adobe Photoshop)
 • video bewerkingssoftware (zoals Adobe Premiere Pro)

Nadat u een goed begrip van uw bedrijf en de markt heeft gekregen, is het tijd om een ​​actieplan op te stellen om uw marketingstrategie te verbeteren. Hierin worden specifieke stappen beschreven die u moet nemen om ineffectieve aspecten van uw marketing te verbeteren.

Waarom is een actieplan belangrijk?

Het helpt bij het detecteren van ruimte voor verbetering en het maken van een plan voor de juiste veranderingen.

Hoe maakt u een actieplan?

Uw actieplan moet een gedetailleerd overzicht bevatten van elk ondoeltreffend aspect van uw marketingstrategie, samen met stappen die u kunt nemen om deze te verbeteren.

Decide Commit Repeat - wooden letters

Welke tools te gebruiken in deze stap?

 • sjabloon of werkblad voor digitale marketingstrategie
 • software voor actieplanning zoals Trello
 • rapportsjablonen (zoals marketingrapporten) om de voortgang in de loop van de tijd bij te houden en te delen met uw teamleden en baas, enz.

Essentiële elementen van een marketingaudit

Auditdoelstelling

Bepaal het doel van uw audit. De doelstellingen van een marketingaudit variëren, maar omvatten doorgaans:

 • Evaluatie van de effectiviteit van eerdere digitale marketingcampagnes.
 • Het bepalen van de sterke en zwakke punten van uw huidige marketingstrategie.
 • Onderzoeken van feedback en klachten van klanten.
 • De activiteit van uw concurrenten volgen.

Reikwijdte van de audit

Nadat u het doel heeft bepaald, is het tijd om de reikwijdte van uw controle te bepalen. Bepaal wat u wilt opnemen en weglaten. Het zal u helpen op koers te blijven tijdens het uitvoeren van de analyse. Enkele factoren om te overwegen zijn:

 • Het tijdsbestek van de audit – Is het een volledig jaar, 6 maanden of slechts 1?
 • Geografische reikwijdte – welke landen/regio’s worden in uw analyse opgenomen?
 • Productfocus – welke producten of diensten gaat u onderzoeken?
 • Doelmarkt – wie is uw beoogde doelgroep?
Auditlogfilter in Helpdesk ticketsoftware - LiveAgent

Auditmethoden

Als u eenmaal weet waar u naar gaat kijken, is het tijd om te bepalen wat de beste manier is om de informatie te verzamelen. Er zijn verschillende auditmethoden beschikbaar. Kies degene die het beste werkt voor uw behoeften.

Enkele standaard auditmethoden zijn:

 • Bekijk bedrijfsdocumenten – financiële rapporten, marketingplannen, klantengegevens.
 • Klantenonderzoek – via interviews, focusgroepen of enquêtes.
 • Online activiteit volgen – website-analyse, sociale mediastatistieken, enz.
 • Vergeleken met de concurrentie – hun marketingstrategieën en -tactieken bestuderen.
 • Financiële gegevens analyseren – omzetgroei, winstmarges, enz.

Analyse en bevindingen

Ga na of uw doelstellingen zijn bereikt en welke wijzigingen eventueel moeten worden aangebracht. Zorg ervoor dat u uw bevindingen duidelijk en beknopt presenteert, zodat ze gemakkelijk door het management kunnen worden begrepen.

Enkele standaardanalysemethoden zijn:

 • Een SWOT-analyse maken – sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen.
 • Een PESTEL-analyse maken – politieke, economische, sociale, technologische, ecologische en juridische factoren die van invloed kunnen zijn op uw bedrijf of sector.
 • Opstellen van een actieplan met aanbevelingen voor verbetering.
Overzichtsfunctie voor analyse in klantenservicesoftware - LiveAgent

Aanbevelingen

Als het gaat om aanbevelingen, moet u specifieke stappen opnemen die kunnen worden genomen om de problemen aan te pakken die tijdens uw controle zijn geïdentificeerd. Dit zorgt ervoor dat u weet wat er moet gebeuren en welk plan u moet volgen. Zorg ervoor dat uw aanbevelingen haalbaar en realistisch zijn, zodat ze direct kunnen worden geïmplementeerd.

Implementatieplan

Stel een implementatieplan op. Geef aan wie verantwoordelijk is voor elke stap, welke middelen nodig zijn en een tijdlijn voor wanneer de taken moeten worden voltooid. Een goed georganiseerd implementatieplan helpt ervoor te zorgen dat wijzigingen tijdig en effectief worden doorgevoerd.

Evaluatie

Zodra de wijzigingen zijn aangebracht, is het tijd om hun effectiviteit te evalueren. Hier bepaalt u of uw doelstellingen zijn bereikt en of er onderweg hobbels zijn geweest.

Statistieken voor marketingaudits

Wisselkoersen

Conversiepercentages zijn de meest nauwkeurige maatstaf voor de effectiviteit van uw marketingcampagne. U kunt conversiepercentages berekenen op basis van:

 • Verkoop – het bijhouden van website-aankopen en verkopen via een eCommerce-platform of CRM-systeem laat zien hoeveel klanten een aankoop hebben gedaan na het bekijken van specifieke pagina’s/inhoud.
 • Leads – meten hoeveel leads er zijn gegenereerd als resultaat van uw marketinginspanningen, en vervolgens bijhouden hoeveel ervan tot een verkoop hebben geleid.
 • Aanmeldingen – bijhouden hoeveel mensen zich aanmelden voor uw emaillijst of een whitepaper of e-book downloaden, enz.
 • Klikken – meet het aantal klikken op uw advertenties (vertoningen) en het aantal daaruit voortvloeiende conversies.
Grafiek voor acquisitiegedrag

Verlatingspercentage

Het verlatingspercentage is een statistiek die wordt gebruikt om het aantal mensen bij te houden dat uw website bezoekt en onmiddellijk weer vertrekt. Het kan u helpen te begrijpen of u het juiste publiek aantrekt of niet.

Het verlatingspercentage wordt bepaald door het totale aantal bezoekers dat uw site verlaat na het bekijken van één pagina te nemen en te delen door het totale aantal bezoeken. Als dit percentage hoog is, kan er iets op uw website zijn dat mensen afschrikt of wegjaagt voordat ze de kans krijgen om verder te verkennen. Probeer het volgende om het verlatingspercentage te verlagen:

 • Onnodige inhoud van bestemmingspagina’s verwijderen – test welke elementen de conversies verhogen zonder het verlatingspercentage te verhogen voordat u ze volledig verwijdert.
 • Uw call-to-action aantrekkelijker maken – verduidelijk precies wat bezoekers terugkrijgen voor hun tijd en moeite.
 • Vertrouwenssignalen toevoegen – overweeg het gebruik van beveiligingsbadges, klantenlogo’s en getuigenissen, enz. om het vertrouwen van bezoekers te vergroten.
Google Analytics - Verlatingspercentage

Klikfrequentie

De klikfrequentie (CTR) is een statistiek die wordt gebruikt om het aantal klikken op uw advertenties te meten en hoeveel mensen uw website daardoor bezoeken. Door het bij te houden, kunt u bepalen welke advertentie-indelingen, plaatsingen of netwerken het beste verkeer naar uw site leiden. CTR verbeteren:

 • Test verschillende advertentie-indelingen en plaatsingen – probeer een combinatie van tekst-, beeld- en videoadvertenties om te zien welke de meeste klikken genereren.
 • Houd uw websiteverkeer in de gaten – zoek naar pieken in het verkeer die samenvallen met stijgingen in de advertentie-uitgaven om te bepalen welke advertenties het beste werken.
 • Pas uw biedingen aan – als u niet de gewenste CTR behaalt, verhoogt of verlaagt u uw biedingen om uw zichtbaarheid te verbeteren of te verminderen.
CTR voorbeeld

Sociale media inspanningen

Sociale media is een krachtig hulpmiddel om uw bedrijf te promoten. Het kan u helpen nieuwe klanten te bereiken, relaties op te bouwen met huidige klanten en leads te genereren. Om het meeste uit sociale media te halen:

 • Maak interessante en boeiende inhoud – deel blogposts, infographics, afbeeldingen en video’s, enz. om de aandacht van mensen te trekken.
 • Neem deel aan gesprekken – neem deel aan relevante discussies om de bekendheid van uw merk bij klanten te vergroten.
 • Resultaten meten en bijhouden – controleer sociale media-analyses (bijv. Facebook-inzichten) om te zien hoeveel mensen op elk platform met u omgaan en welke soorten berichten het meeste verkeer naar uw website leiden.

Verkoopsinspanningen

Verkoop is het uiteindelijke doel van uw marketinginspanningen. Door verkoopstatistieken bij te houden, kunt u bepalen of uw campagnes nieuwe klanten opleveren en de klantenretentie verhogen. Het bijhouden van verkoopstatistieken kan worden gedaan door:

 • eCommerce-platforms – gebruik tools zoals Shopify, Bigcommerce, enz. om productaankopen in meerdere winkels/websites bij te houden.
 • Emailmarketingtools – gebruik een tool zoals Mailchimp of Constant Contact om het aantal verkopen als gevolg van emailcampagnes bij te houden, evenals de levenslange klantenwaarde en rendement op investering voor elke campagne die u uitvoert.
 • Werk samen met uw financiële team – zodat ze gegevens kunnen delen over nieuwe klanten die u door uw inspanningen hebt verworven, evenals over hoeveel verkopen u gemiddeld maakt.

Statistieken voor merkbekendheid

Het verbeteren van de naamsbekendheid is een continu proces dat tijd en consistente inspanning vereist om resultaten te zien. Om uw voortgang bij te houden:

 • Vergelijk vergelijkbare statistieken – vergelijk gegevens van dezelfde maand/kwartaal in het voorgaande jaar (of ouder) met huidige gegevens om te zien hoeveel vooruitgang u heeft geboekt.
 • Gebruik merkimpact-enquêtes – dit zijn vragenlijsten waarin mensen worden gevraagd of ze van uw merk hebben gehoord en, zo ja, of ze er een positieve of negatieve indruk van hebben.
 • Bewaak vermeldingen op sociale media – gebruik tools zoals Hootsuite of Mediatoolkit om te meten hoe vaak uw merk online wordt genoemd.
 • Houd de positie van uw merk in de zoekresultaten bij – houd bij hoe vaak uw bedrijf bovenaan Google, Bing, enz. verschijnt, om te zien welk zoekwoord verkeer en verkopen naar uw website genereert.

Samenvatting van checklijst voor marketingaudit

 • Bepaal uw doelgroep
 • Stel uw doelen
 • Analyseer de totale markt
 • Een SWOT-analyse uitvoeren
 • Evalueer de effectiviteit van de huidige marketinginspanningen
 • Identificeer uw USP
 • Bevestig uw marketingbudget
 • Maak een marketingstrategie
 • Ontwikkel een contentmarketingplan
 • Kom dichter bij uw potentiële klanten
 • Kom dichter bij uw potentieel Bouw digitale middelen uit (website, sociale-mediaprofielen)
 • Maak een actieplan om ineffectieve aspecten van de marketingstrategie van het bedrijf te verbeteren

Essentiële elementen van een marketingaudit:

 • Auditdoelstelling
 • Reikwijdte van de audit
 • Auditmethoden
 • Analyse en bevindingen
 • Aanbevelingen
 • Implementatieplan
 • Evaluatie

Marketingcontrolestatistieken:

 • Wisselkoersen
 • Verlatingspercentage
 • Klikfrequentie
 • Sociale media inspanningen
 • Verkoopinspanningen
 • Statistieken voor merkbekendheid

Frequently asked questions

Wat moet ik vragen bij een marketingaudit?

Een marketingaudit moet alle aspecten van uw marketingactiviteit omvatten, van merkbekendheid tot verkoopproces. Het moet ook een beoordeling van uw website, e-commerceplatform en aanwezigheid op sociale media bevatten. Zoals u kunt zien, zijn er veel aspecten die moeten worden behandeld en wordt het aanbevolen om met teams te werken, inclusief uw financiële en boekhoudafdelingen. Onze checklist vat alle belangrijke punten samen die u tijdens uw audit moet behandelen.

Hoe herstel ik van mislukte marketingcampagnes?

Als u met uw huidige campagnes niet de gewenste resultaten behaalt, kunt u verschillende advertentie-indelingen en plaatsingen A/B-testen (bijvoorbeeld tekst- versus beeldadvertenties). Houd bovendien het websiteverkeer in de gaten op pieken in inactiviteit en zoek naar trends om te bepalen welke advertenties nieuwe klanten binnenhalen. Het kan ook een goed idee zijn om het ontwerp, de inhoudsstrategie of SEO-zoekwoorden van uw website te bekijken om te zien waar u verbeteringen kunt aanbrengen.

Hoe bereidt u zich voor op een marketingaudit?

De beste manier om je voor te bereiden op een marketingaudit is door alle relevante gegevens te verzamelen en klaar te hebben voor beoordeling. Dit omvat analyses van uw website, ecommerceplatform, sociale media-accounts en e-mailmarketingtools. U moet ook alle merk- of ontwerpmiddelen klaar hebben voor beoordeling, evenals een overzicht van uw huidige campagnes en hun resultaten. U kunt onze gratis pdf-checklist voor marketingaudits downloaden, die een samenvatting bevat van alle belangrijke punten die u tijdens uw audit moet behandelen.

Hoeveel tijd heb ik nodig om een marketingaudit met succes af te ronden?

Nogmaals, er is geen definitief antwoord op deze vraag. U moet echter voldoende tijd nemen om alle gegevens te bekijken en aanbevelingen voor verbetering te doen. Door onze controlelijst voor digitale marketing te gebruiken, kunt u deze tijd tot een minimum beperken, omdat u geen aanvullende wijzigingen hoeft aan te brengen en niets cruciaals hoeft te missen.

Hoe formuleert u een marketingaudit?

Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag, aangezien het formaat van een marketingaudit afhankelijk is van de omvang en complexiteit van uw bedrijf. De meeste audits bevatten echter: Managementsamenvatting – een kort overzicht van de belangrijkste punten uit uw audit, inclusief eventuele aanbevelingen of volgende stappen. Huidige marketingactiviteit – een overzicht van alle lopende en voltooide marketingcampagnes, evenals hoe succesvol ze waren in het stimuleren van de verkoop. Marketingdoelen – details over uw bedrijfsdoelstellingen voor elk type campagne dat u uitvoert om een ​​duidelijk beeld te geven van wat u probeert te bereiken. Beoordeling van marketingactiviteiten – een beoordeling van b.v. het ontwerp, de gebruikerservaring, inhoud, SEO, sociale media en emailmarketingstrategie van uw website. Financiële beoordeling – een onderzoek naar hoeveel u aan marketing uitgeeft en of dit al dan niet een goed rendement op uw investering (ROI) oplevert. Volgende stappen – aanbevelingen voor manieren om uw marketingactiviteit te verbeteren op basis van de bevindingen van uw audit.

Wat is de rol van emailmarketingaudit bij digitale marketingaudit?

Emailmarketing is een van de belangrijkste kanalen in digitale marketing. Het is een geweldige manier om in contact te komen met klanten en hen op de hoogte te houden van uw nieuwste producten en services. Het controleren van uw emailmarketing is een essentieel onderdeel van het onderhouden van een succesvolle campagne.

Gerelateerde bronnen

Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan, gaan we ervan uit dat we uw toestemming hebben om cookies te plaatsen zoals beschreven in onze privacy- en cookiebeleid.

×
Plan een persoonlijk gesprek en ontdek hoe LiveAgent uw bedrijf kan helpen.

We zijn op meerdere data beschikbaar

Plan een demo