Klantenbinding

Wat is klantenbinding?

Klantbinding verwijst naar hoe uw merk omgaat met klanten terwijl het hen probeert te helpen hun klantenlevenscyclus te vervullen. Het leidt tot een verbinding die de basis wordt voor het vormen en onderhouden van klantenrelaties.

De effectiviteit van uw klantbinding hangt voornamelijk af van klantenverwachtingen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw klanten de beste ervaring krijgen via al uw interactiekanalen, zowel online als offline.

Waarom is klantenbinding belangrijk?

Uit een onderzoek van Gallup blijkt dat klanten die volledig betrokken zijn bij een merk tot 23% van het totaal omzet vergeleken met gemiddelde klanten. Dit toont aan dat het betrekken van uw klanten rechtstreeks van invloed is op uw winst.

Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om potentiële klanten te werven. Maar wat doet u nadat u ze hebt gekocht? U zult manieren moeten vinden om ze te behouden. Het behouden van een loyaal klantenbestand is cruciaal voor de duurzaamheid van uw merk.

De sleutel tot klantenbehoud is klantentevredenheid. Dit hangt samen met de kwaliteit van de relatie die u hebt met uw klanten. Het is veilig om te zeggen dat klantenbetrokkenheid loyaliteit bevordert en ook helpt het klantenverloop te verminderen.

Hoe berekent u klantenbetrokkenheid?

Er zijn statistieken voor klantenbinding die u kunt volgen en meten. U moet het kunnen berekenen om te weten hoe sterk uw klant-merkrelatie is.

Hier zijn er enkele:

Wisselkoersen

Uw conversiepercentages verwijzen naar het aantal keren dat uw klanten de gewenste acties op de website uitvoeren. Deze actie kan een aankoop zijn, inschrijven voor een nieuwsbrief, het aanvragen van een demo, enz.

Om uw conversieratio te berekenen, deelt u eenvoudig het totale aantal conversies door het aantal bezoekers of sessies binnen dezelfde periode. Vermenigvuldig vervolgens uw resultaat met 100 procent. Een hoge conversieratio is een sterke indicator van klantenbinding.

Wisselkoersen  - App - Uploads - 2022 - 01 - Conversion Rate.png

Verwijzingen

Wanneer uw klanten onder de indruk zijn van uw interacties, zullen ze hun vrienden en familie gemakkelijk over uw merk vertellen. Dit kan ze omzetten in betalende klanten. Als resultaat van deze gratis marketing groeit uw bedrijf.

Hoe meet u verwijzingen? Vraag uw nieuwe klanten hoe ze u hebben ontdekt en u heeft uw antwoord.

Verwijzingen - App - Uploads - 2021 - 03 - McEvoy Ranch Referral.png

Toename in positieve recensies

Als uw klanten lof zingen op Google-recensies, Yelp of sociale mediakanalen, is dit een teken dat ze zich betrokken voelen. Let op klantenbeoordelingen die u ontvangt en gebruik deze om uw strategie voor klantenbinding te evalueren.

Illustratie van vijfsterrenrecensies achterlaten

Wat zijn de 4 soorten klantbinding?

Er zijn vier soorten klantbinding. Elk biedt verschillende mogelijkheden voor binding. Laten we ze eens bekijken:

Emotionele binding

De emotionele aard van een persoon strekt zich onbewust uit tot zijn koopgedrag. Een succesvol merk weet de emoties van zijn klanten aan te spreken.

Dit is misschien wel de sterkste vorm van klantenbinding die u kunt opbouwen. Of u nu een pijnpunt probeert op te lossen, ondersteuning wilt geven of een nieuwe productfunctie wilt uitrollen, u moet overwegen hoe uw doelgroep op elk punt reageert. Dit zal u helpen om hen effectief te betrekken.

Bovendien kunt u met tools zoals klantenreiskaarten snel een duidelijk beeld krijgen van de emoties van uw klanten op elk interactiepunt met uw merk. Met deze gegevens kunt u bepalen welke strategie u moet volgen.

Contextuele betrokkenheid

Zonder de juiste context zijn uw bindingsinspanningen net zo goed als voor niets. Contextuele binding is gericht op interactie met uw klanten op basis van relevante informatie die u over hen heeft verzameld.
Deze informatie kan variëren van demografische gegevens zoals leeftijd, geslacht of locatie tot gedragsgegevens zoals aankoopgeschiedenis, zoekgeschiedenis, tijd besteed aan uw website en andere relevante delen van hun profiel.

Met deze informatie kunt u uw klanten op een persoonlijker niveau betrekken. U kunt bijvoorbeeld besluiten om ze opnieuw te targeten met een advertentie op basis van producten die ze op uw website hebben bekeken.

Handige binding

Handige binding is erop gericht het uw klanten gemakkelijk te maken om met uw merk te communiceren. Een consument wil zich niet langer in het zweet werken om te krijgen wat hij nodig heeft. Dus hoe gemakkelijker u het voor hen maakt om met uw merk in contact te komen, hoe beter voor u.

Bovendien maakt het vereenvoudigen van uw bindingsproces het ook gemakkelijker om de interacties van uw klanten met uw merk te begrijpen. Met deze inzichten kunt u toekomstige kansen voor betrokkenheid nauwkeurig voorspellen en implementeren in uw bedrijf.

Sociale binding

Klantenbinding gaat verder dan alleen het kopen van producten. Het hangt vooral af van wat er voor en na de aankoop gebeurt, van productonderzoek tot ondersteuning na de verkoop. Dit betekent dat het alle communicatiekanalen doorsnijdt, inclusief forums en sociale mediaplatforms.

Het maximaliseren van een-op-een betrokkenheid op sociale platforms duurt lang manier om het klantenbehoud te vergroten en de klantenloyaliteit te verbeteren.

Onthoud ook dat een onder de indruk zijnde klant uw meest effectieve marketeer is. De ultieme test van uw campagnes voor klantenbinding is hoe bereid uw bestaande klanten zijn om u aan te bevelen in hun sociale kringen.

Strategies voor klantenbinding

Klaar om uw klantenbinding te verbeteren? Hier zijn enkele praktische strategieën die u kunt gebruiken:

Personaliseer uw klantenervaring

Het personaliseren van uw klantenervaring geeft context aan uw inspanningen. Het helpt u uw interacties af te stemmen op de verwachtingen van uw doelgroep.

Personalisatie is niet langer een ‘nice-to-have’-strategie omdat bijna alle consumenten een zekere mate van personalisatie verwachten. Of het nu gaat om emailmarketing, productaanbevelingen of andere aspecten van uw bedrijf, uw klanten zullen uw inhoud alleen gebruiken als uw aanbod relevant is voor hun behoeften.

Niet elk bedrijf hoeft te investeren in dure technische tools om een gepersonaliseerde ervaring te creëren. Door simpelweg klantenonderzoeken uit te voeren of uw nieuwe klanten te vragen een gebruikersprofiel in te vullen, kunt u de informatie krijgen die u nodig heeft de ervaring aan hun individuele voorkeuren.

Vraag om feedback

Klantenfeedback is een andere effectieve strategie voor klantenbinding. Moedig uw klanten aan om u feedback te geven.

Met deze aanpak zorgt u ervoor dat ze zich gehoord voelen en dat hun mening gewaardeerd wordt. Het is ook een effectieve manier om waardevolle informatie te verzamelen om de klanteninteracties binnen uw merk te verbeteren.

Loyaliteitsprogramma’s maken

Loyaliteitsprogramma’s zijn een manier om klanten te belonen voor hun loyaliteit aan uw merk. Het is een effectieve manier om ze het gevoel te geven dat ze gewaardeerd worden en om ze aan te moedigen om betrokken te blijven.

U kunt uw loyaliteitsprogramma combineren met een belangenbehartigingsprogramma. Door uw bestaande klanten te belonen voor het vertellen van anderen over hun ervaringen met uw merk, kunt u meer klanten aantrekken.

Gebruik platforms voor klantenbinding

Uw klanten willen betrokken zijn bij uw merk, ongeacht hun locatie of welk tijdstip van de dag het is. Daarom moeten ze contact met u opnemen via digitale kanalen zoals sociale media, telefoontjes of live chat.

Platformen voor klantenbinding zijn softwaretools waarmee u klanteninteracties via deze kanalen kunt beheren. Het zijn dus uitstekende hulpmiddelen om in uw marketingstrategieën op te nemen.

Een voorbeeld van dergelijke software is de LiveAgent helpdesksoftware. Het biedt onder andere functies zoals live chat, tools voor binding van sociale media en vele callcentermogelijkheden om u te helpen contact te maken met uw klanten. Het biedt ook functies waarmee u elke interactie met uw klanten kunt analyseren en optimaliseren.

Wat is het verschil tussen klantenbinding en klantenervaring?

Hoewel klantenbinding en klantenervaring beide betrekking hebben op klantentevredenheid, verschillen ze behoorlijk van elkaar.

Klantenbinding verwijst naar alle interacties die een merk tijdens de klantenreis creëert. Klantenervaring daarentegen verwijst naar hoe de klant het merk waarneemt en zich tot het merk verhoudt.

Daarom wordt klantenbinding bepaald door wat merken denken dat hun klanten verwachten, terwijl klantervaring de perceptie is van de klant van de inspanningen van merken.

Want to improve customer engagement?

Looking for a way how to better engage with your customers? LiveAgent may be the best solution for your needs.

Frequently asked questions

Wat is klantenbinding?

Klantenbinding verwijst naar de manier waarop uw merk met uw klanten omgaat om hen te helpen aan hun behoeften te voldoen. Het kan online of offline plaatsvinden.

Waarom is klantenbinding belangrijk?

Het helpt om uw klantentevredenheid te verhogen. Dit verhoogt het klantenbehoud, wat de sleutel is tot het opbouwen van een duurzaam bedrijf.

Hoe berekent u klantenbinding?

Veelvoorkomende manieren om klantenbinding te meten zijn door middel van conversieratio's, verwijzingen en online beoordelingen.

Wat zijn de 4 soorten klantenbinding?

De vier soorten klantenbinding zijn emotionele, contextuele, gemakkelijke en sociale betrokkenheid.

Wat zijn enkele van de strategieën voor klantenbinding?

Hier volgen bruikbare strategieën die u kunt gebruiken om de klantenbinding te vergroten:

  • uw klantenervaring personaliseren
  • om feedback vragen
  • loyaliteitsprogramma's maken
  • gebruik platforms voor klantenbinding

Wat zijn de 4 soorten klantenbinding?

Klantbinding is de som van alle interacties die plaatsvinden tussen een merk en een klant tijdens de klantreis. Klantenervaring is de manier waarop een klant over uw merk denkt op basis van deze interacties.

Terug naar woordenlijst Maak een GRATIS account aan

Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan, gaan we ervan uit dat we uw toestemming hebben om cookies te plaatsen zoals beschreven in onze privacy- en cookiebeleid.