Digitale transformatie

Wat is het digitale transformatieproces?

Digitale bedrijfstransformatie is het proces van het implementeren van digitale technologieën in alle bedrijfsgebieden om de efficiëntie en effectiviteit te vergroten en meer waarde te bieden aan klanten.

Gegevens (bijv. IoT, Big Data, enz.) spelen een sleutelrol in initiatieven voor digitale transformatie, omdat het inzichten biedt voor het verfijnen van besluitvormingsprocessen, het stimuleren van verandering en de concurrentie overtreffen.

Waarom is digitale bedrijfstransformatie belangrijk?

Digitale transformatie is essentieel om concurrerend te blijven. Digitale innovatie is een van de belangrijkste factoren voor het ontwikkelen van nieuwe inkomstenstromen, het transformeren van bedrijfsmodellen en het verbeteren van de klantenervaring.

Bedrijfsinnovatie en technologische disrupties leiden ook tot economische groei. Dat is de reden waarom de economie van innovatie behoorlijk relevant is geworden in het huidige zakelijke landschap.

Met de versnelling van innovatie, succesvolle transformatie en nieuwe inkomstenbronnen, kan de economie als geheel exponentieel groeien, wat leidt tot meer innovatie en culturele veranderingen.

Hoe transformeren digitale technologieën bedrijven?

Digitale technologie kan de manier waarop bedrijven waarde creëren veranderen. Ze kunnen helpen bij het transformeren van huidige bedrijfsmodellen in alle industrieën om processen te versnellen en klanten beter van dienst te zijn.

Bedrijven in de verzekeringssector kunnen bijvoorbeeld hun bedrijfsmodel opnieuw uitvinden door IoT en voorspellende analyses te implementeren. Ze kunnen polishouders diensten met toegevoegde waarde bieden, zoals feedback van chauffeurs, en premiekortingen aanbieden. Aan de andere kant kunnen bedrijven in de maakindustrie inefficiënties in de toeleveringsketen wegnemen, kosten verlagen en klantgericht worden.

Maar om succes te garanderen, moeten bedrijven uitdagingen op het gebied van digitale transformatie overwinnen, zoals een gebrek aan IT-vaardigheden, een slecht gedefinieerde strategie, slecht organisatorisch verandermanagement en ineffectief gegevensbeheer.

Start your digital transtormation today

LiveAgent can help you meet customer demands and therefore improve your business. Curious about all the opportunities?

Elementen van digitale transformatie

De belangrijkste elementen van digitale transformatie omvatten:

 • Digitale technologie
 • Gegevensintegraties
 • Optimalisatie van bedrijfsprocessen
 • Beheer van bedrijfsprocessen
 • Operationele wendbaarheid
 • Wijzigingsbeheer
 • Transformationeel leiderschap
 • Klant- en gebruikerservaring

Een effectieve strategie die rekening houdt met al deze elementen kan helpen om aan de vraag van de klant te voldoen en de verwachtingen van de klant te overtreffen.

Hoe start u een digitale transformatie in het bedrijfsleven?

Succesvolle initiatieven voor digitale transformatie gebruiken een kader voor digitale transformatie dat alle elementen van transformatie plant.

Om uw digitale transformatieprojecten te laten renderen, begint u met het beoordelen van uw capaciteiten en het afstemmen van doelstellingen op bedrijfsdoelen. Werk samen met IT, topmanagers en andere belanghebbenden om strategische partners te selecteren voor het implementeren van softwareoplossingen, zoals helpdesksoftware.

Bied een omnichannel digitale ervaring, focus op klantenresultaten en houd medewerkers op de hoogte van alles wat met digitaal te maken heeft.

Roadmap voor digitale transformatie

Een roadmap voor digitale transformatie is een plan om verandering door de hele organisatie te stimuleren. De roadmap van elk bedrijf is uniek, maar het komt neer op deze fasen:

 • Waarde definiëren – het leiderschapsteam samenstellen, de doelen stellen en de investering in digitale transformatie veiligstellen
 • Uitvoering – initiatieven voor klantenservice lanceren, een digitale eenheid opzetten om wendbaarheid te bevorderen en een digitale cultuur opbouwen
 • Opschalen – het lanceren van digitale initiatieven met snelle terugkeer, het verbeteren van systemen en vaardigheden en het aannemen van een nieuw bedrijfsbreed agile bedrijfsmodel.
Roadmap voor digitale transformatie - App - Uploads - 2022 - 01 - Succesfull Conversion 1.jpg

Voorbeelden van digitale transformatie

Er is meer dan één leider op het gebied van digitale transformatie in elke sector. Een bedrijf in consumentengoederen kan bijvoorbeeld technologie gebruiken om AI-gestuurde prijzen te bewaken of geautomatiseerde processen te volgen.

Enkele van de meest opvallende technologiebedrijven die het innovatieve proces hebben overgenomen, zijn Microsoft, met zijn cloudnetwerksysteem, en Honeywell, met zijn nieuwe softwareoplossingen.

Andere succesvolle voorbeelden van digitale transformatie zijn Target, Best Buy, Nike, Experian, Netflix, ManpowerGroup, Home Depot, Hasbro en vele anderen.

Komt er ooit een einde aan digitale transformatie?

Digitale transformatie is een nooit eindigend proces omdat er steeds nieuwe technologieën uitkomen en elke transformatiefase nieuwe kansen voor verbetering blootlegt.

De markt evolueert voortdurend en brengt nieuwe trends met zich mee om te volgen en concurrerend te blijven. Het gedrag en de verwachtingen van de consument veranderen ook, waardoor verdere upgrades nodig zijn in alle bedrijfsgebieden.

Essentiële rollen bij digitale transformatie

De essentiële functies voor digitale transformatie omvatten:

 • Transformatie leiders
 • Technische ingenieurs
 • Project managers
 • Gegevensarchitecten
 • UX/CX-professionals
 • Financiële analisten
 • Beveiligings- en nalevingsspecialisten

Hoe weet ik of de digitale transformatie werkt?

De belangrijkste factoren die wijzen op een succesvolle transformatie zijn onder meer:

 • Deskundige leiders die positieve verandering stimuleren
 • Nieuwe, agile manieren van werken
 • L&D-kansen om talent te verbeteren
 • Integratie van dagelijkse digitale tools met andere software
 • Verbeterde communicatie via klantenserviceplatforms
 • Sterkere klantenrelaties
 • Een trouwe klantenkring

Kader voor digitale transformatie

Een raamwerk voor digitale transformatie wordt beschouwd als een referentiepunt dat bedrijven helpt bij het beheren van de verandering.
Neem bijvoorbeeld het raamwerk voor digitale transformatie van AIMultiple.

Kader voor digitale transformatie
Afbeeldingsbron

Het is de blauwdruk van belangrijke strategieën om digitaal te gaan en interne processen te optimaliseren. Het hebben van een raamwerk is van het grootste belang om valkuilen bij digitale transformatie te vermijden (bijv. weerstand tegen verandering en slecht leiderschap) en om bedrijfsbrede acceptatie te garanderen.

Digitale transformatiestrategie

Een digitale transformatiestrategie is een actieplan om technologie te gebruiken om bedrijfsmodellen te veranderen, processen te verbeteren en meer waarde te leveren aan consumenten.

Het ontwikkelen van een effectieve strategie vereist:

 • Beoordelen van organisatiestructuur en bedrijfscultuur
 • Vaardigheden van medewerkers evalueren
 • Hiaten in vaardigheden identificeren
 • Bedrijfsprocessen in kaart brengen
 • Inefficiënties en kansen identificeren
 • Klantenervaring analyseren
 • Doelen en doelstellingen definiëren
 • Een roadmap voor digitale transformatie maken

Use the best strategy

LiveAgent can help you improve you processes and deliver more value to your consumers. Are you interested?

Frequently asked questions

Wat is het digitale transformatieproces?

Digitale transformatie is het proces van het integreren van digitale technologieën in alle zakelijke aspecten om de bedrijfsvoering te verbeteren, zich aan te passen aan marktveranderingen en de klantenervaringen te verbeteren.

Waarom is digitale bedrijfstransformatie zo belangrijk?

Het is essentieel om relevant en concurrerend te blijven, nieuwe inkomstenmogelijkheden te ontsluiten en economische groei te ondersteunen.

Hoe transformeren digitale technologieën bedrijven?

Ze stellen hen in staat om processen te optimaliseren, wendbaarder te worden, meer waarde te bieden aan consumenten en winstgevender te worden.

Wat zijn de elementen van digitale transformatie?

Digitale transformatie-elementen zijn onder meer technologie- en data-integraties, optimalisatie en beheer van bedrijfsprocessen, bedrijfsbrede flexibiliteit, verandermanagement, transformationeel leiderschap en klantenervaringen.

Hoe start ik een digitale transformatie in het bedrijfsleven?

Beoordeel uw huidige digitale capaciteiten, stel doelstellingen in lijn met bedrijfsdoelen, vind strategische partners om digitaal te gaan en zorg ervoor dat uw personeel over de juiste vaardigheden beschikt. Richt alles op de behoeften van klanten en bouw het juiste digitale ecosysteem om de bedrijfsvoering en klantenervaringen te verbeteren.

Hoe maakt u een roadmap voor digitale transformatie?

Focus op drie fasen: waarde definiëren, uitvoeren en opschalen. Stel het leiderschapsteam samen, lanceer de initiatieven, koester een digitale cultuur en verbeter voortdurend vaardigheden en systemen.

Wat is een voorbeeld van digitale transformatie?

Het meest voorkomende voorbeeld van digitale transformatie is het toepassen van AI (bijv. AI-aangedreven chatbots). Andere voorbeelden zijn zelftraining voor verkopers, zelfhulpopties voor consumenten, het volgen van geautomatiseerde processen en het monitoren van AI-gestuurde prijzen.

Komt er ooit een einde aan digitale transformatie?

Digitale transformatie is een nooit eindigend proces. Dat zou het moeten zijn, tenminste. Er is altijd ruimte voor verbetering, en constante technologische vooruitgang biedt meer manieren voor optimalisatie en gestroomlijnde services.

Wat zijn de essentiële digitale transformatierollen?

De essentiële experts in een team voor digitale transformatie zijn onder meer projectmanagers, leiders, technische ingenieurs, data-architecten, specialisten op het gebied van beveiliging en naleving, UX/CX-professionals en financiële belanghebbenden.

Hoe weet ik of de digitale transformatie werkt?

Als u dagelijks digitale tools gebruikt voor interne en externe communicatie, een flexibeler bedrijf runt, digitale leiders hebt en meer tevreden, loyale klanten, dan werkt uw initiatief.

Terug naar woordenlijst Maak een GRATIS account aan

Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan, gaan we ervan uit dat we uw toestemming hebben om cookies te plaatsen zoals beschreven in onze privacy- en cookiebeleid.